22/7 – UNA FARMACIOLA DE CONTES. REMEIS LITERARIS PER A NENS I NENES

Presentació

El dia a dia està ple de sorpreses: la vida batega, impulsa, genera… i de vegades ens pot abocar a situacions a les què no estem avesats. Però, quina sort tenim els humans!: podem aprendre, podem resoldre. Podem comprendre. El llenguatge dels contes, plens de símbols, ens ajuden a integrar les sorpreses que ens presenta la vida quotidiana, i ens permet, no només explicar el món, sinó traspassar-lo de generació en generació, cap al futur. La farmaciola de contes que us proposem, té per objectiu facilitar un seguit de narracions i contes com a eines quotidianes per acompanyar el dia a dia dels nens i nenes, que sorpresos per la vida, la volen comprendre. Des de la por a la foscor, fins a un cor trencat, els contes ens permeten contactar, amb calma, amb allò desconegut, assumint, a poc a poc, nova informació que ens impacta i ens fa créixer.

Doncs… què hi posem a la farmaciola? En aquest taller en parlarem i ens equiparem. Hi ha contes de tot: amb dibuixos, sense dibuixos, grans i petits, de coneixements, de fantasia, d’hàbits, d’història i d’històries, etc. Amb aquesta gran riquesa literària al nostre favor, tindrem la farmaciola plena de recursos fantàstics (i reals!) que ens ajudaran en la nostra tasca quotidiana de pares, mares i acompanyants.

Marta Masó Puig, filòloga, educadora social, documentalista i mestra, s’adona que la paraula ha estat el fil conductor de la seva vida. El llenguatge literari ha esdevingut en la seva trajectòria personal i professional una eina clau per acompanyar el desenvolupament- propi i d’altri- de la mà de contes, històries i narracions. Enamorada dels contes mitològics i dels contes de  fades, veu una oportunitat en aquestes narracions per acompanyar les persones a comprendre les sorpreses del dia a dia. En aquest sentit, com a educadora, ha impulsat projectes de desenvolupament personal fonamentats en les figures mitològiques de Teseu i Hermes, i ha creat un material didàctic per a educació infantil a través de l’adaptació de “Les aventures d’Ulisses”.

Clara Ribatallada Torelló és música i narradora, ha actuat en multitud de fires i cites literàries de renom com ara la Fira d’Espectacles Mediterrània (Manresa), la Setmana del llibre en català (Barcelona) o el Festival TOT de Teatre d’Objectes i Titelles (Barcelona), així com a biblioteques, places i escoles de Catalunya. Al 2015 va guanyar el Concurs de Narració Oral de la Fira del Conte de Medinyà. Llicenciada en comunicació audiovisual, d’esperit inquiet i creativa per naturalesa, la Clara creu en els mons fantàstics i imaginaris per acompanyar el dia a dia d’infants i grans. No està gens d’acord amb què els contes siguin patrimoni exclusiu dels petits, i reivindica el dret dels adults a entrar en la màgia dels contes.

polos

Objectius

 • presentar el conte com a eina educativa quotidiana a l’abast de tothom.
 • presentar el conte com un recurs de salut emocional familiar.
 • facilitar una selecció de contes i narracions que puguin ajudar l’infant a contactar amb aspectes concrets de la seva vida.
 • contactar amb el gaudi que proporciona la lectura.
 • facilitar eines als pares, mares i professionals del camp socioeducatiu per a esdevenir uns bons selectors de narracions i contes en benefici dels infants a qui acompanyen.

Programa

 • 10:00h – 10:30h – Benvinguda i presentació.
 • 10:30h – 11:15h – Dinàmica de treball: selecció
 • 11:15h  – 11:30h – Gaudim d’un conte
 • 11.30h – 11.45h –  Pausa
 • 11:45h – 13:00h  – Unes històries molt especials: els contes mitològics
 • 13:00h. – 13:15h – Gaudim d’un conte mitològic
 • 13.15h – 13.30h – Tancament
Anuncis